ÇÖZÜMLERİMİZ

Biometrik Geçiş Sistemleri

Biometrik cihazlar insanların; parmak izi, göz retinası (iris), yüz şekli, ses, imza, avuç içi, damar vs gibi karakteristiklerini saptayarak güvenlik bakımından kontrol ve takip altında tutulacak ortamlara giriş için kimlik doğrulamasını yapmaktadırlar.

Biometrik sistemler temelde, kişinin sadece kendisinin sahip olduğu, değiştiremediği ve diğerlerinden ayırt edici olan, fiziksel veya davranışsal bir özelliğinin tanınması ile çalışmaktadırlar. Ancak bu sistemlerin güvenilir olmalarının yanı sıra pratik olmaları da gerektiği için, kişileri hangi yöntemler ile saptadıkları da önemli bir etkendir.

Özellikle günümüzde, güvenliğin çok daha fazla ön plana çıktığı ihtiyaçlarda  biometrik sistemler, klasik access sistemlerine nazaran daha güvenlikli oluşu, kartlı sistemlere nazaran kartın yada şifrenin kayıp edilmesi yada unutulması veya başkasının yerine kullanılması gibi riskleri ortadan kaldırdığı için, ayrıca hijyenin ve konforun önemli olduğu her yerde gittikçe daha fazla tercih edilmektedir.

Kapı, turnikeler ve diğer access sistemleri ile entegre edilerek çalıştırılabildikleri gibi standalone (herhangi bir kontrol ekipmanına ihtiyaç duymadan kendi başına çalışabilen) çalışmaya da uygun cihazlardır.

Biyometrik tanıma işlemi 2 aşamada gerçekleşmektedir. Bunlar tanıma ve doğrulama işlemleridir. Tanımlama işlemi büyük miktarda işlem güçü gerektirir ve kullanılan veri tabanı çok büyük ise, çok büyük zaman alır. Doğrulama modunda çalışan sistemlerde ise kullanıcı kendisine daha önceden sağlanmış bir kullanıcı adı yada ID numarası ile sisteme giriş yapar. Sistem kullanıcının biyometrik verisiyle kayıtlı olan veriyi karşılaştırır, akabinde biyometrik sistem doğrulanmış yada doğrulanmamış şeklinde cevap verir. Bu nedenle genellikle doğrulama sistemi tercih edilmektedir. Bunun nedeni kullanıcıdan elde edilen veri sadece kullanıcının talep ettiği kayıtlı biyometrik  veri ile karşılaştırılmaktadır.

Akare, Access ve biometrik sistemleri konusunda uzman ve yetkin kadroları ile her ölçekteki müşterileri için ihtiyaç ve gereksinimlerine uygun en optimum ve bir çok alternatif çözümler üretebilmektedir.

Günümüzde en çok tercih edilen ve başlıca çözüm sağladığımız biometrik sistemlerden bazıları aşağıdadır;

 

Iris (Göz)Tanıma Sistemleri:

Biometrik sistemler içerisinde güvenlik olarak en az hata payına ve en yüksek güvenlik scalasına sahip olan cihazlardır. Yeryüzündeki her insanın retinası farklı yaratılmıştır. İris tabakası gözün renkli olan kısmında bulunur ve her insanda farklılık gösterir ve yaşam boyu değişmeyeceği düşünülmektedir. Bu teknolojide kişinin iris resmi çekilerek bu dijital bir koda dönüştürülerek database de saklanır. Bu dijital kod iris’den yaklaşık 260 farklı algoritma alınarak oluşturulur. Her seferinde cihaz tarafından okunan iris ile database de kayıtlı bu dijital kod karşılaştırılarak tanımlama ve geçiş yapılır.

 

El Okuma Sistemleri :

Bu teknolojide kişilerin el ve parmak gibi fiziksel karakteristiklerinin üç boyutlu bir ortamda ölçülebilmesi prensibine dayanmaktadır. Bu sistemde el 31.000 farklı noktasından taranarak elin ve parmakların karakteristik analizleri yapılarak bu dijital bir koda dönüştürülür. Sistem her her seferinde bu karşılaştırma ve eşleştirmeyi yaparak geçiş ve tanımlama işlemini yapar.

 

Parmak İzi Tanıma Sistemleri :

Bu sistemlerde, parmakların uç bölgesi her insanda farklı ve benzersiz yaratıldığından, parmak izi okuma cihazları ile bu uç bölgelerindeki girinti ve çıkıntıların birbirlerine olan mesafesi, kıvrımları, bunların açıları v.b gibi algoritmaları alıp belli bir şifreleme mantığında bir dijital koda dönüştürerek tanımlama yapan cihazlardır. Cihazlarda kullanılan sensör yapısı ve teknolojisi performans ve olası güvenlik risklerinin giderilerek doğru çalışması bakımından önem arz eder.

 

Yüz Tanıma Sistemleri:

Bu sistemlerde insan yüzü yüksek çözünürlüklü kameralar ile taranarak insan yüzündeki belirli noktalar ve bu noktaların birbirleri ile olan mesafe ve uzaklıkları belirlenerek yüzün bir biometrik haritası çıkarılarak bu özel bir şifreleme ile dijital koda dönüştürülür.
Her okumada kamera ile taranan yüz resmi ile daha önce oluşturularak database de kayıtlı olan dijital kod eşleştirme yapılarak geçiş ve tanımlama yapılır.

 

©2018 - AKARE ELEKTRONİK SAN.TİC. Tüm Hakları Saklıdır. TTKobi Hazır Web Sitesi